Skriv en god problemformulering
Jo mere konkret din problemformulering bliver – jo lettere vil du kunne besvare din opgave.
En god problemformulering hjælper dig med at skabe overblik og struktur i din opgave, og du kan bruge den som rettesnor for at være sikker på at du opfylder de gældende krav for dit fag.
Det kan godt tage tid at finde den rette formulering, men du kan vende tilbage til din problemformulering undervejs i opgaveskrivningen og rette den til.
-
En problemformulering består af det/ de spørgsmål du vil strukturere dig opgave efter, og slutteligt svarer på i din konklusion.
En problemformulering er altså med til at lede dig gennem hele din skriveproces som en rød snor, da der er en direkte sammenhæng mellem din problemformulering, din opgaves opbygning og din konklusion.
-
En problemformulering tager udgangspunkt i konkrete og afgrænsede faglige problemstillinger, og skal kunne løses med de teorier og metoder du har lært fra dit studie.
En problemformulering kan opdeles i 3 niveauer, hvor du viser et redegørende, analyserende og vurderende niveau.
Du kan gøre dette via hjælpespørgsmål som:
-
Hvad (redegørende niveau)
-
Hvorfor/ hvilke (analyserende niveau)
-
Hvordan (vurderende niveau)
-
-
Hvad har den offentlige sektors digitaliserings strategi være omfattet af (redegørende)? Hvilke faktorer spiller en rolle ift. den ældre borges digitale deltagelse (analyserende)? og hvordan påvirker digitaliseringen ældres inklusion i samfundet (vurderende)?
Krydstjek altid din problemformulering inden du færdiggør din opgave, og sikre dig, at du rent faktisk svarer på din problemformulering i din opgave!
-
Astrup Nielsen, D. A., Hjørnholm, T. Q., & Jørgensen, P. S. (2019). Det gode bachelorprojekt i sundhedsuddannelserne: håndbog i opgaveskrivning og metode (1. udgave). Samfundslitteratur.
Petersen, K. S., & Christoffersen, D. D. (2017). God stil i professionsopgaver: en grundbog. Hans Reitzel Forlag.
Skov, S. Rienecker, L., & Jørgensen, P. S. (2017). Den gode opgave: håndbog i opgaveskrivning på videregående uddannelser (5. udgave). Samfundslitteratur.
Skov, S., Rienecker, L., & Jørgensen, P. S. (2022). Den gode opgave: håndbog i opgave-, projekt- og specialeskrivning (6. udgave). Samfundslitteratur.