• Dansk
  • English

Få styr på jeres referencer - brug Mendeley

Adgang

Absalons vejledning til Mendeley 

www.mendeley.com.

Installation af Mendeley

Hvad er det?

Mendeley kalder sig selv ”a global research collaboration platform”. Det betyder også, at Mendeley kan meget mere end blot være referencehåndteringsværktøj.

For at bruge Mendeley skal man registrere sig som bruger, og installere et par enkelte applikationer.

Mendeley er en gratis, open source samarbejdsplatform, både til MAC og PC, samt til iPad og iPhone. Mendeley Desktop kan frit downloades til egen computer. Mendeley er tilgængelig via flere forskellige platforme, blot skal man huske at synkronisere sit bibliotek jævnligt med webben, derved har man altid et fuldt opdateret bibliotek, uanset hvorfra man tilgår sin Mendeley konto.

Mendeley tillader gratis upload af op til 100 MB. Derefter skal man betale.

Hvad kan det?

Mendeley kan anvendes som referencehåndteringsværktøj på lige fod med eksempelvis RefWorks, Reference Manager, Endnote og Zotero. Mendeley tilbyder en nem løsning for at indsamle citationer og referencer fra faglige databaser, hjemmesider, forlags hjemmesider mv.

Du opbygger din egen faglige Mendeley referencedatabase, så du derved får nem adgang og overblik over den litteratur du skal bruge til at citere kommende publikationer og generere den endelige referenceliste, ud fra de ”styles” som kræves, når du skal aflevere opgave.

Mendeley tillader endvidere, at man kan samarbejde med andre om indsamling af referencer, fx til de opgaver man er flere om at skrive.

Indsamling

Efter installation af Mendeley Desktop og "Save to Mendeley" bookmarket i ens browser er Mendeley klar til at samle og gemme referencer, man finder på nettet med et enkelt klik.

Efterfølgende kan man uden stor besvær redigere i de metadata, der knytter sig til den enkelte reference (forfatter, titel, publikationstype mm). Ud over referencerne kan Mendeley håndtere selve artiklen eller bogen i PDF eller andre formater. Denne mulighed betyder, at du kan opbygge et arkiv over dine egne artikler, og ikke udelukkende have et register over referencer.

Mendeley tilbyder endvidere at indeksere den fulde tekst af dine PDF-filer. Bemærk, at ikke alle artikler er ”clearet” til at oploades til alles glæde, en stor del af de videnskabelige artikler er ikke open access.

Citering / udarbejdelse af bibliografi

Mendeley kan spille sammen med både Microsoft Word, OpenOffice, Libre Office og LaTeX/BibTEX. Det betyder, at du nemt kan hente de relevante referencer ind i dit dokument fra dit Mendeley bibliotek, mens du skriver. Det kræver for det meste blot et par enkelte installationer, som findes via www.mendeley.com.

Når dokumentet er færdigt, kan du bede Mendeley om at indsætte en bibliografi eller litteraturliste, og dette bliver gjort automatisk. Mendeley anvender samme liste som Zotero, til udarbejdelse af citations-styles, herunder APA, Harvard, Vancouver m.fl.

Mendeley giver dig mulighed for, at man kan dele disse samlinger af referencer med andre. Man har mulighed for at dele i lukkede fora, eksempelvis studiegrupper, institutter eller lignende, men man kan også vælge at dele referencer i offentlige grupper, eksempelvis interessegrupper.

Hvordan?

Mendeley tilbyder selv-studie via online tutorials :)