• Dansk
  • English

Opgaveskrivning

Subscribe to Søgeproces på de sundhedsfaglige uddannelser

Søgeproces på de sundhedsfaglige uddannelser

Her finder du en skabelon til en søgeprotokol som den kan se ud på en sundhedsuddannelse. En søgeprotokol bruges til at redegøre for en systematisk søgning. Den giver modtageren et hurtigt overblik over din søgeproces. Den viser i hvilke kilder du har søgt, hvilke søgeord du har brugt, og hvordan du har kombineret søgeordene. Den illustrerer hvordan du har valgt at afgrænse din søgning på parametre som eksempelvis år, køn, alder, geografi. Søgeprotokollen fortæller også, hvordan du har udvalgt de artikler du bruger i din opgave - det viser du med in/eksklusionskriterierne.

Du kan også se et eksempel på en udfyldt søgeprotokol.

 

 Eksempel på en udfyldt søgeprotokol

 

Tom søgeprotokol

 

Her finder du en skabelon til et skema der kan hjælpe dig med at få overblik over de emneord der beskriver din problemstilling.

Emneord er fundamentet i en søgning så det er vigtigt at bruge tid på arbejdet med at finde dem. Emneord finder du mange steder og de kan forskellige ting.

 

Kontrollerede emneord finder du i databasernes emneordslister. I Cinahl ligger de i Cinahl Headings, Pubmed har MESH (medical subject headings) osv. Kontrollerede emneord er emneord der påføres en artikel af en indeksør, sådan at artikler om det samme emne får samme emneord (optimalt set) . For eksempel giver en fortæller Cinahl headings at du skal søge på neoplasms når du skriver cancer. Artikler der handler om cancer har det kontrollerede emneord neoplasms

 

Fritekst er emneord, som ikke nødvendigvis er kontrollerede. Dem finder du alle mulige steder;  i centrale artikler, i opslag i dansk/engelske ordbøger, i dine lærebøger osv.

Det er normalt at finde flere emneord i løbet af søgeprocessen. Så du vil måske opleve at de ord du begyndte med ikke er de samme som dem du ender med at bruge - netop fordi søgeprocessen er dynamisk.

 

Eksempel på et udfyldt hjælpeark

 

Tomt hjælpeark til litteratursøgning

 

Sygeplejefaglige emneord på dansk/engelsk

En liste med emneord som kan bruges når du skal søge i databaser på engelsk. F.eks Cinahl.

Link til Sygeplejefaglige emneord

Subscribe to Søgeproces på de sundhedsfaglige uddannelser