• Dansk
  • English

Open Access

Formålet med Open Access er, at kunne tilbyde umiddelbar, online og gratis adgang til forskningsresultater uden nogen form for restriktioner for slutbrugeren.

I Danmark har Uddannelses- og Forskningsministeriet udarbejdet en national strategi for Open Access for at understøtte en ”uhindret og omkostningsfri adgang for brugerne til offentligt finansierede forskningsresultater i form af videnskabelige artikler og forskningsdata.”

Link til Danmarks Nationale Strategi for Open Access

De danske professionshøjskoler har ligeledes lavet en hensigtserklæring som støtter denne strategi for open access.

Link til Danske Professionshøjskolers erklæring vedrørende Open Access

 

To former for Open Access

Grøn Open Access, hvor forfatteren (eller forfatterens institution) selv arkiverer artiklen i et åbent repository f.eks. UC Viden. Det er enten det indsendte manuskript (pre-print), det accepterede manuskript (post-print) eller den udgivne version (publishers version).

Gylden Open Access hvor forfatteren (eller forfatterens institution) ofte betaler et engangsbeløb til forlaget for, at de publicerer artiklen så den bliver offentligt tilgængelig via tidsskriftet.

 

Hvor kan jeg publicere i Open Access tidsskrifter

Når du står med dit manuskript og ønsker at sende det til et tidsskrift, der understøtter Open Access har du to muligheder: Den grønne eller den gyldne vej.
Her kan du benytte dig af databasen DOAJ, hvor du kan undersøge tidsskrifternes kvalitet og rettigheder

DOAJ er en uafhængig platform for peer-reviewed open access forskningstidsskrifter. Her kan du søge på titler og emner på tidsskrifter indenfor alle fagområder.